Hallgatunk a szívére!
Hallgatunk a szívére!

SZOLGÁLTATÁSOK, VIZSGÁLATOK

Dr. Szigeti József
belgyógyász, kardiológus főorvos

Arteriográfia – infarktus kockázat felmérés

Az Arteriográf egy új diagnosztikai módszer, amelynek segítségével egyszerűen adhatunk megbízható és értelmezhető információt a verőér (artériás) rendszer funkcióról, a szív utóterheléséről és a nagyerek rugalmasságának megváltozásáról, melyek külön-külön és együttesen is a szív-érrendszer kiemelten fontos, meghatározó elemei.

Az elmúlt évtized orvostudományi kutatásai új lehetőséget teremtettek az érelmeszesedés korai fázisában való felismerésére az artériás funkció és a nagyartériák rugalmasságának vizsgálatán keresztül. Az érfali rugalmatlanság szív- és érrendszeri megbetegedések előrejelzésével kapcsolatos hatékonyságát jelentős számú, széleskörű nemzetközi vizsgálat és megállapítás támasztja alá. Korábban ezek a fontos jellemzők csak klinikai körülmények között voltak vizsgálhatóak. Az ezen a területen bekövetkezett személetváltás következménye olyan egyszerűen alkalmazható műszerek, alkalmazásukban veszélytelen eljárások megjelenése, amelyek képesek az artériás funkciót jellemző paraméterek mérésére.

A magyar fejlesztésű, több mint 30 országban szabadalmaztatott Arteriográf diagnosztikai módszer és műszer néhány perces veszélytelen, fájdalmatlan vizsgálattal, gyakorlatilag egy fekvő helyzetben elvégzett vérnyomásméréshez hasonló eljárással képes mérni az artériák állapotát jellemző élettani jellemzőket, amelyek a többi ismert klasszikus rizikófaktortól (életkor, nem, vérnyomás, koleszterin szint, dohányzás) függetlenül, megbízhatóan jelzik a tünetmentes páciensek szív- és érrendszeri állapotát és veszélyeztetettségét, többek között a szívinfarktus és a stroke (szélütés) kockázatát. Az Arteriográf továbbá segíti az alkalmazott vérnyomáscsökkentő terápia pontos és személyre szabott beállítását.

A mérés körülményei, a betartandó szabályok

Az artériás érfali rugalmatlanság mérésének feltételeit és körülményeit, a vérnyomásméréséhez hasonlóan a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell betartani. Az alábbi – egyszerű – szabályok (melyek alig-alig térnek el a helyes vérnyomásmérés kivitelezésének előírásától) betartása elengedhetetlen a roppant érzékeny műszerrel történő méréshez, a lehetséges befolyásoló tényezők kiiktatásához és a mérések későbbi, összehasonlításra alkalmas megismétléséhez.

 • A vizsgálat időtartama alatt nyugodtan feküdjön, egyenletesen lélegezzen! Lábait ne keresztezze!
 • A mérés alatt izommozgás, különösen a karizmok mozgása kerülendő, mert ez a mérés idejét jelentősen megnöveli, illetve sikertelen méréshez vezethet, valamint csökkentheti annak pontosságát.
 • A vizsgálat előtt tartózkodjon a dohányzástól, étkezéstől és koffeintartalmú italok fogyasztásától a vizsgálatot megelőző 3 órában. A vizsgálat előtti 10 órában nem szabad alkoholt fogyasztani. Fogyasszon bőven tiszta, szénsavmentes folyadékot (vizet).
 • A vizsgálat alatt nem beszélhet, nem aludhat.
 • A rendszeresen szedett gyógyszereket tilos elhagyni a mérés miatt!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérje szakorvosunk segítségét!

Szív ultrahang vizsgálat

Magánbetegek számára is elérhető az echocardiográfia, a szív ultrahangos vizsgálata.

Magánbetegek számára is elérhető az echocardiográfia, a szív ultrahangos vizsgálata.
A módszer a kiváló gépminőségnek köszönhetően részletes, pontos információt nyújt a szív teljesítőképességéről, az esetleges szívbillentyű hibákról, a szív alkotórészeinek szerkezetéről. Koszorúér betegség gyanúja, magas vérnyomás, szívzörej, szívbillentyű betegségek, szívelégtelenség, szívritmuszavarok esetén az Európai és a Magyar Kardiológusok Társasága által kötelezően ajánlott vizsgálat. 

Kórelőzmény felvétele

A jól felvett és értékelt kórelőzmény már fél diagnózis. Fontos, hogy mióta vannak a panaszok, mi váltja ki, mire szűnik, hol fáj. Sokszor már ilyenkor kiderül, hogy esetleg nem is szívbetegség okozza a kellemetlenségeket, máskor pedig egyéb vizsgálat nélkül is elégséges információt adnak a helyes döntéshez. Ebben sokat segít, ha az új páciens korábbi egészségügyi dokumentációit (zárójelentés, ambuláns lap, laborleletek, egyéb vizsgálatok) magával hozza.

Fizikális vizsgálat

Az orvoslásban a modern, sokszor költséges és időt igénylő műszeres vizsgálatok nem helyettesítik, csak kiegészítik az orvos érzékszerveit. Látás, hallgatózás, tapintás, kopogtatás nagyon sok fontos információt árul el a páciens állapotáról.

Vérnyomásmérés

A legegyszerűbb eszközös vizsgálat. Egy mérés sosem elég. Azért, hogy az izgalom, „fehér köpeny” által kiváltott emelkedéseket ki tudjuk szűrni, előnyös, ha a páciens otthoni, megbízható műszerrel végzett mérési értékei rendelkezésre állnak naplószerűen rendezve (reggeli, napközbeni és esti időszakban végzett mérések).

Így mérje helyesen a vérnyomását!

Ha helytelenül mérjük a vérnyomásunkat, valótlan értékeket kaphatunk, ezzel esetleg felesleges kezelés indulhat, vagy a szükséges kezelés megkezdése késlekedhet, vagy a kezelésünket rossz irányba mozdíthatjuk.

A gyógyszeres kezelés beállításában rendkívül fontos szerepe van a rendszeres vérnyomásmérésnek. Sok esetben az otthon végzett mérések során teljesen más eredményeket kapunk, mint az orvosi rendelőben. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a valós élet tevékenységei során hogy alakul a vérnyomásunk. Ezért is nagy jelentőségű a helyes vérnyomás megállapítása otthoni körülmények között.

10 aranyszabály a helyes méréshez

 1. A mérések gyakoriságát érdemes kezelőorvosunkkal egyeztetni. Általánosságban elmondható, hogy ha egészségesnek érezzük és tartjuk magunkat, akkor elegendő egy évben egyszer megméretnünk a vérnyomásunkat. Ma már csaknem minden magyar családban van vérnyomásmérő, így lehetőségünk van otthonunkban is ellenőrizni magunkat. Az otthoni mérések ÁTLAGA optimális esetben 135/85Hgmm alatti érték.
  Más a helyzet akkor, ha már egy ízben magasabb vérnyomásértéket mértek. Ebben az esetben:
  • Ha a vérnyomásunk 120/80 Hgmm felett van, de nem éri el a 140 illetve 90 Hgmm értéket, akkor érdemes félévente egyszer mérés ellenőrzést végezni. Tanácsos a reggeli órákban, felkelés után, valamint este a napi munkatevékenység végeztével a méréseket elvégezni.
  • Ha a vérnyomásunk 140 illetve 90 Hgmm felett van három egymást követő mérésnél (lehetőleg hetente 1-1 mérés), akkor mindenképpen magas vérnyomás betegségről kell beszélnünk és forduljunk orvoshoz.
  • Magas vérnyomás betegségben szenvedőknél a kezelőorvos szabja meg a mérés időpontjait és gyakoriságát.
  • Ha naponta többször kell mérnünk, akkor különböző napszakokban tegyük, mert a nap folyamán vérnyomásunk változik, de minden nap ugyanabban az időpontban, hogy össze lehessen hasonlítani az eredményeket.
 2. Vérnyomásmérés előtt fél órával ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne sportoljunk, és ne dohányozzunk.
 3. Pár perc pihenés után, nyugodt körülmények között mérjünk.
 4. A mandzsettát mindig fedetlen felkarra helyezzük fel és ügyeljünk arra, hogy a felgyűrt ruhadarabok ne gátolják a vérkeringést.
 5. Mindig ugyanazon a karunkon végezzük el a mérést. Alapszabály, hogy első alkalommal mindkét karon ellenőrizzük a vérnyomást, majd ezt követően mindig a magasabb értéket mutató karon kell a méréseket végezni.
 6. A mandzsettát megfelelően helyezzük fel. (ne túl szorosan és ne túl lazán), a mandzsetta alja legalább 1-2 harántujjal legyen a könyökhajlati árok felett. 
 7. Megfelelő méretű mandzsettát válasszunk. A normál mandzsetta 22 és 32 cm közötti felkar kerületre, a nagy mandzsetta 32 és 42 cm felkar kerületre alkalmazható. Nem a mandzsetta tépőzár mérete, hanem a benne lévő felfújható ballon mérete a mérvadó, ennek legalább a felkar 2/3-át át kell érnie. Ezen tartományokon kívül a mérési eredmények pontatlanok lesznek.
 8. Egy asztal mellett ülve végezzük a mérést, karunkat az asztalra helyezve lazítsuk el. Lábunkat ne keresztezzük, hátunkat támasszuk meg. Lehetőleg üres húgyhólyaggal üljünk le a mérésekhez.
 9. Mérés közben nem szabad mozogni, beszélni.
 10. Gyárilag hitelesített vérnyomásmérő készülékkel mérjünk. Az első mért értéket hagyjuk figyelmen kívül, majd még 2 alkalommal mérjük meg a vérnyomást és a két mérés ÁTLAGÁT jegyezzük fel vérnyomásnaplóba, a mérés pontos időpontjával együtt.

Ha telefonon, digitálisan szeretné rögzíteni az értékeket, a magyar nyelven elérhető HABITA® program erre kiválóan megfelel, egyszerűen használható.

7 napos otthoni vérnyomásnapló

LETÖLTÉS

EKG

A működő szívizomsejtek elektromos feszültséget termelnek. Ezek összességének rögzítése az elektrokardiogramm. Számos betegség (pl. koszorúér bántalom, ritmuszavar,vagy akár magas vérnyomás miatt túlterhelt szívizom működési zavar) jelzője lehet.

Szívultrahang (echocardiográfia)

Részletes információt ad a szív szerkezeti állapotáról, mozgásáról, nagyságáról, a billentyűk működéséről.

Terheléses EKG (igény esetén megszervezzük)

A szív működése megfelelő lehet nyugalomban, vagy kisebb köznapi terhelések alkalmával. A terheléses EKG egy olyan eljárás, ahol ellenőrzött körülmények között terheljük meg a szívet, hogy a kóros elváltozásokat biztonságosan tudjuk provokálni. Előre programozott járószalagon, 3 percenként emelt terhelési fokozatok kapcsán monitorozzuk az esetleges eltéréseket. A vizsgálatnál jelen van orvos, szakképzett személyzet, és folyamatos vérnyomásmérés illetve EKG figyelés és rögzítés történik.

24 órás EKG (Holter)

A páciens nyakába akasztunk egy hordozható készüléket, a mellkasára pedig rátapasztunk néhány érzékelőt, aminek a segítségével az EKG-t nem csak néhány másodpercig, hanem 24 órán át rögzítjük.

A ritmuszavarok pontos kiderítésében lehet szerepe. Kényelmetlenséget okozhat, hogy nem lehet a felszereléssel fürdeni, ezért célszerű a felhelyezés napján kora reggel tisztálkodni, majd a műszer működését zavaró elektromos jelenségek elkerülése érdekében pamut ruházatot viselni.

24 órás vérnyomásmérés (ABPM/CBPM)

A páciens karján van egy vérnyomásmérő mandzsetta, a készüléket pedig a nyakba akasztjuk. A nappali időszakban félóránként, éjszaka óránként méri a vérnyomást. Nem túl kényelmes, de elviselhető. Az automatikusan rögzített adatokból pedig nem csak a vérnyomás egy napi görbéjéhez jutunk, hanem számítások segítségével sok egyéb hasznos információhoz is. Segít a gyógyszeres kezelés típusának, dózisának és az adagolás időzítésének meghatározásában. A régióban egyedülálló módon műszereink alkalmasak a központi (centrális) vérnyomás mérésére is, azaz meg tudjuk határozni a főverőérben uralkodó nyomásviszonyokat. Ennek jelentősége, hogy az életfontos szervek (pl. agy, szív) az itt uralkodó nyomásviszonyok alapján kapják a vérellátásukat, és ez a vérnyomás érték érelmeszesedés esetén sokkal korábban emelkedhet, mint a felkaron mért vérnyomás.

Arteriográfia (verőér életkor meghatározás/infarktus kockázat szűrés)

Az arteriográfiás vizsgálat az artériás (verőér) rendszer állapotának felmérése. Meghatározza az artériák életkorát (mely ideális esetben nem haladja meg a biológiai életkort), a vérnyomást is szabályzó érfali sejtek működését, a fő ütőér rugalmasságát és a szívközeli erekben uralkodó vérnyomást – mindezek a hagyományos mérésből származó vérnyomásértéken túl roppant pontosan és részletesen tükrözik az érrendszer egészének állapotát. A vizsgálattal még felfedezhetőek azok az elváltozások, melyek a későbbiekben komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, állapotokhoz (pl. szívinfarktus, stroke) vezethetnek. A korai felismeréssel megelőzhetjük kialakulásukat, és az ismeretek birtokában célzottan tehetünk a gyógyulásért.

Protrombin/INR vizsgálat

Véralvadás-gátló gyógyszerek (Warfarin Orion, Marfarin, Syncumar) szedésekor a kezelés hatékonyságának folyamatos ellenőrzésére van szükség. Ez vérvétellel lehetséges, a protrombin nevű véralvadási faktor aktivitásának laboratóriumi meghatározásával, a könyökhajlati vénából történő mintavétellel, hosszú meghatározási (és várakozási) idővel. Rendelőnkben ujjbegyből vett 1 csepp vérből 1 perc alatt az eredményt meghatározzuk, ezzel időt spórolva és kényelmet biztosítva pácienseinknek. A módszer pontossága megegyezik a laboratóriumban végzett vizsgálatok pontosságával, megbízható, szakmailag elfogadott mérési eljárás.