Vizsgálatok

Kórelőzmény felvétele

A jól felvett és értékelt kórelőzmény már fél diagnózis. Fontos, hogy mióta vannak a panaszok, mi váltja ki, mire szűnik, hol fáj. Sokszor már ilyenkor kiderül, hogy esetleg nem is szívbetegség okozza a kellemetlenségeket, máskor pedig egyéb vizsgálat nélkül is elégséges információt adnak a helyes döntéshez. Ebben sokat segít, ha az új páciens korábbi egészségügyi dokumentációit (zárójelentés, ambuláns lap, laborleletek, egyéb vizsgálatok) magával hozza.

Fizikális vizsgálat

Az orvoslásban a modern, sokszor költséges és időt igénylő műszeres vizsgálatok nem helyettesítik, csak kiegészítik az orvos érzékszerveit. Látás, hallgatózás, tapintás, kopogtatás nagyon sok fontos információt árul el a páciens állapotáról.

Vérnyomásmérés

A legegyszerűbb eszközös vizsgálat. Egy mérés sosem nem elég. Azért, hogy az izgalom, "fehér köpeny" által kiváltott emelkedéseket ki tudjuk szűrni, előnyös, ha a páciens otthoni, megbízható műszerrel végzett mérési értékei rendelkezésre állnak naplószerűen rendezve (reggeli, napközbeni és esti időszakban végzett mérések).

EKG

A működő szívizomsejtek elektromos feszültséget termelnek. Ezek összességének rögzítése az elektrokardiogramm. Számos betegség (pl. koszorúér bántalom, ritmuszavar,vagy akár magas vérnyomás miatt túlterhelt szívizom működési zavar) jelzője lehet.

Szívultrahang (echocardiográfia)

Részletes információt ad a szív szerkezeti állapotáról, mozgásáról, nagyságáról, a billentyűk működéséről.

Terheléses EKG

A szív működése megfelelő lehet nyugalomban, vagy kisebb köznapi terhelések alkalmával. A terheléses EKG egy olyan eljárás, ahol ellenőrzött körülmények között terheljük meg a szívet, hogy a kóros elváltozásokat biztonságosan tudjuk provokálni. Előre programozott járószalagon, 3 percenként emelt terhelési fokozatok kapcsán monitorozzuk az esetleges eltéréseket. A vizsgálatnál jelen van orvos, szakképzett személyzet, és folyamatos vérnyomásmérés illetve EKG figyelés és rögzítés történik.

24 órás EKG (Holter)

A páciens nyakába akasztunk egy hordozható készüléket, a mellkasára pedig rátapasztunk néhány érzékelőt, aminek a segítségével az EKG-t nem csak néhány másodpercig, hanem 24 órán át rögzítjük. A ritmuszavarok pontos kiderítésében lehet szerepe. Kényelmetlenséget okozhat, hogy nem lehet a felszereléssel fürdeni, ezért célszerű a felhelyezés napján kora reggel tisztálkodni, majd a műszer működését zavaró elektromos jelenségek elkerülése érdekében pamut ruházatot viselni.

24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

A páciens karján van egy vérnyomásmérő mandzsetta, a készüléket pedig a nyakba akasztjuk. A nappali időszakban félóránként, éjszaka óránként méri a vérnyomást. Nem túl kényelmes, de elviselhető. Az automatikusan rögzített adatokból pedig nem csak a vérnyomás egy napi görbéjéhez jutunk, hanem számítások segítségével sok egyéb hasznos információhoz is. Segít a gyógyszeres kezelés típusának, dózisának és az adagolás időzítésének meghatározásában.

A kombinált EKG Holter és ambuláns vérnyomás (ABPM) monitorozó rendszer (CardioTens)

Az egyetlen személyi kombinált rendszer, amely egyidejűleg és folyamatosan felveszi és tárolja a páciens EKG és vérnyomás adatait 24 órán keresztül. A lehetőség, hogy ezeket a paramétereket egyidejűleg és egymás mellett láthassuk, egyedülálló. Az orvosok részére sokkal hasznosabb információkkal szolgál a beteg szív-érrendszeri állapotának értékeléséhez, és lehetővé teszi a helyes klinikai megítélést. Az elmúlt néhány év során a Holter monitorok és más ambuláns eszközök használata megnövekedett, lehetővé téve a korai diagnózist és a szívbetegségek, magas vérnyomás betegség időben történő kezelését is. 


Protrombin/INR vizsgálat

Véralvadás-gátló gyógyszerek (Warfarin Orion, Marfarin, Syncumar) szedésekor a kezelés hatékonyságának folyamatos ellenőrzésére van szükség. Ez vérvétellel lehetséges, a protrombin nevű véralvadási faktor aktivitásának laboratóriumi meghatározásával, a könyökhajlati vénából történő mintavétellel, hosszú meghatározási (és várakozási) idővel. Rendelőnkben ujjbegyből vett 1 csepp vérből 1 perc alatt az eredményt meghatározzuk, ezzel időt spórolva és kényelmet biztosítva pácienseinknek. A módszer pontossága megegyezik a laboratóriumban végzett vizsgálatok pontosságával, megbízható, szakmailag elfogadott mérési eljárás.